През първите девет месеца на 2023 г. tbi bank запази стабилните си

...
През първите девет месеца на 2023 г. tbi bank запази стабилните си
Коментари Харесай

Коя банка отчете 50% ръст на активите към края на септември 2023 г.

През първите девет месеца на 2023 г.  tbi bank  запази постоянните си позиции във връзка с ликвидността и капитала, като не стопира да влага в бъдещото си развиване, а в това време доближи и значима кота в депозитния си портфейл. Водещата challenger банка в района на Югоизточна Европа продължава да регистрира забележителни финансови резултати.

Консолидираният неодитиран финансов доклад на tbi за деветмесечието на 2023 година показва  чиста облага   в размер на 27,2 млн. евро . През регистрирания период  tbi  подписа редица нови партньорства, в това число с търговци от нови браншове и към този момент участва в над 22,200 търговски обекта на главните си пазари – България, Румъния и Гърция. Този впечатляващ обсег способства за това банката да се подреди измежду водачите във връзка с предлаганите платежни артикули в трите страни.

 tbi bank

Към края на септември 2023 г.  tbi bank  е обслужила 1,7 млн. заявки за финансиране в България, Румъния и Гърция, което е двойно повече в съпоставяне със същия интервал на 2022 година Наред с това,  70% от заявките за финансиране на крайни клиенти са подадени през цифровите канали за самообслужване  (в съпоставяне с 48% през деветмесечието на 2022 г.) и способстват доста за отличните резултати. До края на септември банката е одобрила близо 500 хиляди заема на обща стойност 672 млн. евро (с 28% повече в съпоставяне със същия интервал на 2022 г.).

tbi  отчита впечатляващ  растеж на активите от 50% към края на септември 2023 година , достигайки 1,35 милиарда евро (при 910 млн. евро в края на деветмесечието на 2022 г.). Кредитният портфейл нараства до 979 млн. евро в края на септември 2023 година (36% растеж по отношение на деветмесечието на 2022 г.).

Благодарение на тези положителни резултати,  приходите на tbi bank нарастват с 30% до 150 млн. евро , основно с помощта на нарастването на чистия лихвен приход с 30% и на чистите доходи от такси и комисиони с 26%. Така оперативната облага за първите девет месеца на 2023 година доближава 104 млн. евро.

 tbi bank

Наред с това,  депозитното портфолио на tbi bank  достигна кота 1 милиарда евро в края на септември 2023 година – растеж от 54% по отношение на септември 2022 година, който доста изпреварва пазара. Този резултат се дължи основно на срочните депозити в сегмент крайни клиенти, където нарастването е даже по-голямо – 66% по отношение на септември 2022 година

Увеличението на общите разноски на банката с 28% до 72 млн. евро се дължи основно на ускорения растеж на кредитния портфейл и вложенията в нови бизнес линии (развитието на безплатната дебитна карта neon и мобилното приложение) и пазари (разрастването в Гърция).

В края на регистрирания интервал банката стои устойчиво и несъмнено във връзка с ликвидността и капитала. На консолидирана база коефициентът на ликвидно покритие (LCR) е на равнище 604% (много над регулаторния най-малко от 100% и междинната стойност за банковия бранш от 242%), а коефициентът на финансова адекватност (CAR) – 21,1%. Дейностите на  tbi bank  за интервала се отличават с усъвършенствана успеваемост в ръководството на разноските (съотношението оперативни разноски към оперативни доходи доближава 48,5%), като в това време възвръщаемостта на заемите е на равнище от 21,6%, което разрешава възвръщаемостта на капитала (ROE) да доближи 20%.

„ tbi е тук, с цел да взема решение всекидневно проблемите на клиентите. Това се отразява на мощните ни финансови резултати, като в същото време рационално управляваме риска “ , споделя Питър Барон, CEO на tbi Financial Services.  „ През третото тримесечие на 2023 година всеотдайният ни екип продължи да дава най-хубавите решения за клиентите в България, Румъния и Гърция. Продължаваме непрестанно да подобряваме продуктите и да разширяваме партньорската си мрежа, което ни дава убеденост и за идната година. “
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР